Co przechowywać w lodówce, a czego nie? Praktyczny przewodnik.

Produkty tak oczywiste, jak mięso, wędliny, świeże ryby, mrożonki i lody trzymamy zgodnie z przyzwyczajeniami – w chłodziarce lub w zamrażarce. Ale co z warzywami, owocami i innymi rzeczami? Zanim po następnych zakupach odruchowo zapakujesz je w swoje stałe miejsca, przeczytaj ten tekst. Pomoże Ci zachować ich świeżość i walory smakowe w maksymalnym stopniu.

Chowamy do lodówki:
• 
marchew, pietruszkę, seler – niska temperatura spowalnia ich proces starzenia,
• 
sałatę i seler naciowy – luzem, bez folii, aby był dostęp powietrza, gdyż w przeciwnym razie azotany znajdujące się w tych warzywach przekształcą się w szkodliwe azotyny,
• 
owoce jagodowe, tj. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny itp. jako owoce nietrwałe wymagają niższej temperatury,
• 
wiśnie, winogrona, śliwki, czereśnie – to owoce z naszej strefy klimatycznej, dlatego po zerwaniu wolą temperaturę niższą niż ta, w jakiej dojrzewały latem,
• 
kiwi – jako jedyne z egzotycznych owoców lubią „chłodniejszy klimat”,
• 
pokrojone warzywa i owoce, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje
• 
otwarte przetwory warzywne, aby zminimalizować rozwój bakterii,
• 
jajka, gdyż niska temperatura zapobiega wyparowywaniu wody, przez co jajka dłużej zachowują trwałość, smak i walory odżywcze,
• 
surowe grzyby, aby nie spleśniały,
• 
olej lniany – tylko lniany! , inne oleje trzymamy poza lodówką, w ciemnym, chłodnym miejscu,
• 
otwarte konserwy, aby nie dostały się do nich bakterie.
 
Nie chowaj do lodówki:

• owoców egzotycznych, tj. ananas, arbuz, mango, banany, awokado, cytrusy. Przechowywane w lodówce szybciej się psują i są mniej smaczne, wyjątek stanowią kiwi,

• cebuli i czosnku, gdyż lubią mieć swobodny dostęp do powietrza, dobrze jest trzymać je w chłodniejszym miejscu, np. w dolnej szafce, ale nie w lodówce,
• 
pomidorów i ogórków – najlepiej trzymaj je bez folii, na kuchennym blacie w jakiejś ładnej miseczce,  w lodówce bowiem zbyt szybko się psują,
• 
ziemniaków – skrobia występująca w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukry proste, przez co są one słodsze i podczas gotowania szybko ciemnieją,
• 
pieczywa, które w chłodzie szybciej czerstwieje. Najlepiej przechowywać je w drewnianych chlebakach,
• 
miodu – w zbyt niskiej temperaturze krystalizuje się,
• 
kawy – wilgotnieje w niskiej temperaturze,
• 
olejów – (poza lnianym)  gdyż kwasy tłuszczowe szybko się utleniają. Oleje powinny stać w ciemnym miejscu,
• 
konserw, ale tylko do momentu otwarcia. Później przechowuj je w lodówce,
• 
octu, bo nie wymaga niskiej temperatury, ale nie lubi światła, dlatego najlepiej przechowywać go w szafce.