Jajka


Badania japońskie 1990-2001  potwierdziły, że nie ma związku między ilością zjadanych jajek a chorobami układu krwionośnego. Co więcej, osoby regularnie jadające jajka, według innych badań,  miały połowę mniejszy deficyt wit. B12, wit. A i wit. E. A osoby jadające przynajmniej 4 jajka na tydzień miały znacząco mniejszy poziom cholesterolu, niż osoby jadające poniżej 4 jajek na tydzień. Ponadto, 2 jajka rano zmniejszają łaknienie w ciągu dnia o około 200 kcal.



Cholesterol to określenia na różne rodzaje lipoprotein. Jednak jakiekolwiek lipoproteiny kurze nie dostają się bezpośrednio do naszego krwioobiegu, lecz są trawione (jak wszystkie egzogenne, czyli pochodzące z zewnątrz, inaczej po prostu zjadane produkty).  Dlatego cholesterol z jajek nie ma wpływu na poziom naszego cholesterolu. Z drugiej strony, w Metodzie Równowagi, chodzi o Równowagę. Dlatego jedzmy jajka, ale pewnie 2-6 na tydzień każdemu wystarczy.