Warzywa i owoce w Metodzie Równowagi


Główne posiłki w Metodzie Równowagi muszą zawierać dużo warzyw lub owoców, najlepiej przynajmniej połowę objętości posiłku i najlepiej więcej warzyw, a nieco mniej owoców. Nie zawsze musi to być idealnie połowa, wiemy, że osoby prawidłowo odżywiające się rano bywają bardzo głodne, stąd dodatkowa kromka chleba rano jest ok, i nieco mniej warzyw, ale generalnie warzyw powinno być jak najwięcej.

Statystycznie Polak zjada dziennie ok. 100 g warzyw (nie licząc ziemniaków). To tylko  plasterek ogórka rano i plasterek wieczorem. Do utrzymania szczupłej sylwetki konieczna jest większa ilość warzyw. Weźmy pod lupę kanapki. Ile zjesz na raz kanapek z chleba, masła i więdliny? A teraz wyobraź sobie, że na każdej kanapce jest „góra” warzyw: ogórki świeże, kiszone, pomidory, papryka, sałata. Ile takich kanapek zjesz? Siłą rzeczy mniej, prawda? I od tego właśnie chudniesz